Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово
разделител разделител Новини
разделител

На 29.02.2012 г. приключиха дейностите по проект „Дневен център за възрастни хора с увреждания”- гр. Брацигово.
Периода на изпълнението бе 14 месеца - от 01.01.2011 г. до 29.02.2012 г.
В проекта бяха заложени специфични цели състоящи се в:
▪ Преодоляване на социалната изолираност, чрез създаване на условия за интегриране в обществото в съответствие с желанията, способностите е възможностите на възрастните с увреждания на територията на гр. Брацигово;
▪ Гарантиране на равноправното положение на възрастните хора с увреждания и създаване на възможност за тяхната инициативност;
▪ Придобиване на нови знания, умения и навици за по-добро справяне с нуждите на ежедневието и укрепване на психическото равновесие на възрастните хора с увреждания;
▪ Създаване на условия за възрастните хора да продължат да оказват активна подкрепа на обществото, особено на общността, в която живеят и осигуряване на постоянна и качествена грижа за всеки човек с увреждане.
▪ Повишаване на компетентността и квалификацията на доставчици на социални услуги, работодатели, нестопански организации и създаване на 10 нови работни места в сферата на социалната икономика.

В целевата група по схемата бяха включени: - самотни възрастни хора с различна степен на увреждания запазили активното си отношение към социалния живот.
За популяризиране на проекта бяха посетени всички хора с увреждания, които имат право да се възползват от услугата и подробно им бяха разяснени условията за участие в проекта. След проведената кампанията, желаещите подадоха необходимите документи. От социалната услуга се възползваха 30 лица с увреждания.

Предоставяните услуги по проект „Дневен център за възрастни хора с увреждания бяха свързани със:
▪ предоставяне на храна;
▪ задоволяване на ежедневните потребности;
▪ задоволяване на здравните потребности;
▪ задоволяване на образователните потребности на потребителите на услуги от центъра;
▪ задоволяване на рехабилитационните потребности;
▪задоволяване на потребностите от организация на свободното време и личните контакти.

С помощта на ОП „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд, осъществяваме общата цел на проекта, а именно създаване и развитие на „Дневен център за възрастни хора с увреждания”-гр. Брацигово, като подходяща форма за социално включване чрез активното участие на възрастни хора с увреждания.

Мария Мадарова
Ръководител проект

разделител

На 21.02.2012 г. на Дневния център за възрастни хора с увреждания гостува д-р Стойка Михалева-Ашикян - Пулмолог от МБАЛ Пазарджик. Тя изнесе лекция на потребителите на центъра и отговори на поставените от тях въпроси.

разделител

На 17.01.2012 г. на Дневния център за възрастни хора с увреждания гостува д-р Денчо Кантарджиев - Гастроентеролог от МБАЛ Пазарджик. Той изнесе лекция на потребителите на центъра и отговори на поставените от тях въпроси.

разделител

Коледни празнициНа 21.12.2011г. потребителите на ДЦВХУ отбелязаха настъпващите Коледни и Новогодишни празници. Тържеството беше изпълнено с много изненади, смях и настроение.

разделител

На 14.12.2011г. на потребителите на дневния център бе изнесена лекция на тема: “Артериална хипертония” Лектор на семинара бе д-р Пенко Тодовичин - специалист Вътрешни болести от Пещера.

разделител

Коледни празнициНа 12.12.2011г. потребителите на центъра взеха участие в традиционното тържество по случай настъпването на Коледните и новогодишни празници. Участниците в певческата група на центъра изпълниха няколко коледни песни.

разделител

На 30.11.2011г. потребителите от "Дневен център за възрастни хора с увреждания гр.Брацигово" посетиха ДКТ "Константин Величков " гр.Пазарджик и гледаха постановката "Само за мъже".

разделител

Посещение до ПонагюрищеНа 18.11.2011г. бе проведена екскурзия до гр.Панагюрище. Там посетихме историческия музей, къща-музей на Райна Княгиня, църквата “Въведение Богородично”. Гостувахме на Дневен център за възрастни хора с увреждания гр.Панагюрище, където бяхме посрещнати много радушно. Както домакините, така и ние изпълнихме някои от любимите си песни, и си разменихме подаръци изработени с много фантазия в групите по трудотерапия. С посещението си поставихме начало на едно ново приятелство с прекрасни хора, към които отправихме покана за гостуване.

разделител

На 17.11.2011г. на потребителите на дневния център бе изнесена лекция на тема: “Профилактика и лечение на мозъчно-съдова болест” Лектор на семинара бе д-р Николай Щерев - невролог от Пазарджик.

разделител

Д-р СтаневаНа 28.10.2011 на потребителите на дневния център бе изнесена лекция на тема “Съдови заболявания на мозъка, рискови фактори, първична и вторична профилактика”. Лектор на семинара беше Д-р Диана Станева - Шишиньова - невролог от гр.Пазарджик.

разделител

ВелинградНа 27.09.2011 бе проведена екскурзия до гр.Велинград. Потребителите на дневния център посетиха историческия музей и къща-музей "Вела Пеева".

разделител

На 21.09.2011г. потребителите от "Дневен център за възрастни хора с увреждания гр.Брацигово" посетиха ДКТ "Константин Величков " гр.Пазарджик и гледаха постановката "Горката Франция".

разделител

На 20.09.2011г. д-р Сираков проведе семинар на медицинска тема: "Артериално налягане". Потребителите имаха възможност да отправят своите въпроси към един от водещите специалисти в областта.

разделител

На 09.09.2011г. потребителите от "Дневен център за възрастни хора с увреждания гр.Брацигово" посетиха ДКТ "Константин Величков" гр.Пазарджик и гледаха постановката "Руско жиголо".

разделител


Д-р Георги ДжоповНа 25.08.2011 г. на гости на Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово беше д-р Георги Джопов – Кардиолог от МБАЛ Пазарджик.
Лекцията, която той изнесе на потребителите на центъра беше на тема: „Рискови фактори при сърдечно-съдови заболявания”.

разделител


Екскурзия - Кръстова гораНа 19.08.2011 г. беше проведена екскурзия на потребителите на социалната услуга Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово до Кръстова гора.

разделител


Певческа групаНа 13.08.2011 г. певческа група „Брациговски перли” към Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово” взе участие във фестивал „С Копривщица в сърцето-2011”.
За участието си те получиха и грамота.

разделител


Певческа групаНа 06.08.2011 г. в курорта „Васил Петлешков” се проведе юбилеен събор надпяване по случай 20 години от основаване на организацията на хората с увреждания в гр. Брацигово.
На събора участие взе и певческа група „Брациговски перли” към Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово.
За участието си те получиха и грамота.

разделител


Певческа групаНа 30.07.2011 г. вокална група „Брациговски перли” към Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово взе участие на международен фестивал за автентичен фолклор „Дорково-2011”.
За доброто си представяне групата получи диплом и почетен плакет.

разделител

На 15.07.2011г. бе проведена екскурзия на потребителите на "Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово" до Хисаря и Карлово.
Те посетиха къщата музей на Васил Левски, Историческия музей и Църквата „Св. Никола” в Карлово и минералните извори и крепостта в Хисаря.
Снимки от събитието можете да видите тук.

разделител

На 30.06.2011 ще бъде проведен семинар на тема „Епидемия на 21 век – захарен диабет-обществено значимо заболяване”. Семинарът ще се проведе от Д-р Юлия Митева-Бадьокова – Ендокринолог.

разделител

Днес 13.06.2011 г. стартира обучение по начална компютърна грамотност на потребителите на "Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово".
Обучението се извършва по дейност 4.6 на проект "Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово" - финансиран от Европейският съюз чрез Европейският социален фонд.
По време на обучението ще бъдат разгледани разделите за работа с директории и файлове, текстообработка и Интернет. Обучението ще се провежда в компютърната зала на Младежки дом гр. Брацигово.
Снимки от обучението можете да видите тук.

разделител


Певческа групаПрез месец юни 2011г. в Панаирни палати в гр.Пловдив се проведе фестивала "Нежни чувства", в който певчексата група взе участие.
За представянето си участвиците от дневния център получиха грамота и книгата "Да запеем сега, да се върнем в младостта!" на Карамфила Йоргова.
Снимки от събитието можете да видите тук.

разделител


Певческа групаНа 11.05 на посещение в Дневния център бяха Кмета и Заместник Кмета на гр.Неве.
Гостите бяха очаровани от шаловете и терлиците, паната от естествени материали. Посрещнати бяха с химна на Франция изпълнен на акордеон, а след това получиха специален поздрав с китка брациговски песни.
На следващия ден участниците в певческата група на центъра взеха участие в празненствата по случай 135-годишнината от обявяването на Априлското въстание в Брацигово.
Снимки от събитието можете да видите тук.

разделител


Екскурзия до АсеновградНа 23.06.2011г. бе проведена екскурзия до Асеновград и Бачковски манастир.
В Асеновград потребителите на “Дневен център за възрастни хора с увреждания гр.Брацигово”посетиха Историческия музей, Палеонтологическия музей, храм “Св.Богородица”.
Снимки от екскурзията можете да видите тук.

разделител


Певческа групаВ “Дневен център за възрастни хора с увреждания град Брацигово” е сформирана певческа група “Брациговски перли”, в която участие взимат 12 жени и 5 мъже.
Групата се ще се изявява на празника на гр.Брацигово, както и по фестивали и певчески форуми.
Снимки от изявите на групата можете да видите тук.

разделител

Списък на одобрените бенефициенти на Дневен център за възрастни хора с увреждания - гр. Брацигово

1. Желязко Иванов Генчев
2. Златка Ангелова Крушарова
3. Димитрина Александрова Рашайкова
4. Анета Илиева Харизанова
5. Георги Александров Арнаудов
6. Васил Желязков Манчев
7. Дена Иванова Мишева
8. Симеон Георгиев Глухчев
9. Георги Иванов Попов
10.Иванка Атанасова Панайотова
11.Петър Борисов Карналов
12.Стоянка Ангелова Христоскова
13.Дора Йорданова Кънева
14.Борис Любенов Гюров
15.Анка Пеева Стефанова
16.Петка Рангелова Грозданова
17.Мария Атанасова Бубарова
18.Методи Костадинов Христосков
19.Иванка Костадинова Дишлянова
20.Никола Пеев Делипавлов
21.Славка Славова Аджеларова
22.Димо Йорданов Манов
23.Дамян Николов Тошков
24.Георги Тодоров Петраков
25.Мария Стоянова Димитрова
26.Райна Василева Камулджиева
27.София Александрова Аджеларова
28.Величка Димитрова Попова
29.Борис Петков Тодовичин
30.Младенка Николова Тилева

разделител


Откриване на дневния център Днес 25.03.2011 г. с тържествено прерязване на лентата, кметът на община Брацигово Васил Гюлеметов и Зам.-областният управител Дафинка Семерджиева откриха новата социална услуги - "Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово".
Проектът се реализира в бившата градска поликлиника в Брацигово. Там ще бъдат предоставяни услуги, които създават условия за цялостно обслужване на възрастните хора през деня, свързани с предоставянето на храна, рехабилитация и организация на свободното време. Крайните потребители на социалната услуга са 30 възрастни хора с увреждания, нуждаещи се от допълнително обгрижване и социално включване.
Г-жа Семерджиева поздрави ръководството на общината за амбицията да развива и предоставя социални услуги за различни целеви групи и да създава нови работни места. Тя изрази подкрепата на областната администрация за бъдещи проекти и съвместни дейности.
Кметът на общината благодари на всички, които са съпричастни към усилията на общинска администрация да създават по-добри и модерни условия за живот на хората от общината. Той подчерта и подкрепата на местни фирми, които са спонсорирали част от строително-ремонтните дейности и оборудването на новия център.
Срокът за реализацията на този проект е 14 месеца, а общият бюджет е 218 807 лева.
Повече снимки от откриването на Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово можете да намерите в секция Галерия или тук.

разделител

Уважаеми граждани,
Във връзка със стъртирането на проект "Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово" Ви уведомяваме, че от 01.03.2011 г. до 15.03.2011 г. /включително/, ще се приемат заявления за ползване на социалната услуга. Необходимите документи, които трябва да са приложени към него са:
1. Лична карта – за справка;
2. Копие от документ удостоверяващ вида и степента на увреждането – от ТЕЛК, НЕЛК или ЛКК;

Документите ще се подават в административния офис на екипа по проекта в сградата на Младежки дом гр. Брацигово, ул. „Христо Смирненски” №1, ет.2.

От 15.03.2011 г. до 18.03.2011 г., кандидат-потребителите ще бъдат посетени за изготвянето на социална анкета.

На 21.03.2011 г., комисия назначена със заповед на Кмета на Община Брацигово, ще класира 30 бенефициенти на услугата и 10 резервни такива. Класирането ще се извърши на базата на предварително одобрени критерии.

Списъкът с утвърдените кандидати ще бъде публикуван на сайта на Община Брацигово – www.bratsigovo.bg, на сайта на дневния център - www.dcvhu.bratsigovo.bg и на информационното табло в общинската администрация.
С одобрените бенефициенти ще бъде сключен договор до 29.03.2011 г.
Официалното откриване на социалната услуга ще бъде на 25.03.2011 г.

Предоставяните от центъра услуги ще са свързани със:
• предоставяне на храна;
• задоволяване на здравните, рехабилитационните и образователните потребности;
• организация на свободното време и личните контакти.
В рамките на проекта се предвижда създаване на няколко групи по интереси:
• Плетиво и бродерия;
• Дърворезба;
• Певческа група;
• Група по шах и табла;
Други основни дейности по проекта са:
o Обучение в начална компютърна грамотност;
o Организиране на еднодневни екскурзии;
o Провеждане на семинари по актуални проблеми;

разделител

Окончателен резултат от събеседване и подбор на персонал за “Дневен център за възрастни хора с увреждания-гр.Брацигово”:

- На кандидатите подали заявление за длъжността социален работник:
1.Петя Тодорова Кацарова -5.03
2.Соня Кирилова Христова -3.53
3.Надя Цветанова Петкова -2.33

- На кандидатите подали заявление за длъжността психолог:
1. Нели Иванова Донова – 4.66
2. Елена Кирова Георгиева - 4.26
3. Мария Николова Кичова – 3.99
4. Вася Николаева Костадинчева – 3.69

- На кандидатите подали заявление за длъжността трудотерапевт - 2 бр. - класират се кандидатите с най-висок бал:
1.Денка Миленкова Янева - 4.63
2.Йорданка Атанасова Кабова - 4,.33
3.Цветелина Росенова Донова - 3.13
4.Соня Кирилова Христова - 3.10
5.Даниела Георгиева Борисова -2.76
6.Надя Цветанова Петкова - 2.50
7.Валентин Димитров Дечев - 2.23
8.Людмила Николова Павлова - не се явил
9.Стефанка Николова Харизанова - не се явил

- На кандидатите подали заявление за длъжността музикален терапевт:
1.Елисавета Атанасова Божикина-4.76

- Резултат от подбор по документи:
1.Дафинка Александрова Георгиева-работник кухня
2.Елена Христова Дамянова-санитар
3.Екатерина Георгиева Донева-медицинска сестра

разделител

Община Брацигово обявява свободни работни места за длъжностите в Дневен център за възрастни хора с увреждания-град Брацигово:
 • Социален работник – 1 бр.– срочен договор за 9 месеца - Висше образование с професионална квалификация “Социални дейности”,“Социална педагогика”, “Социология” и минимална образователна квалификационна степен бакалавър;
 • Медицинска сестра - 1 бр. - срочен договор за 11 месеца, общ профил;
 • Рехабилитатор - 1 бр. - срочен договор за 11 месеца, общ профил;
 • Психолог - 1 бр. – срочен договор за 9 месеца - висше образование с професионална квалификация „Психология” и образователна квалификационна степен - бакалавър;
 • Трудотерапевт - 2 бр. - срочен договор за 11 месеца - висше образование;
 • Музикален терапевт – 1 бр. - срочен договор за 9 месеца - висше образование с професионална квалификация;
 • Работник кухня - 1 бр. - срочен договор на 11 месеца - средно специално образование Професия “Готвач”;
 • Санитар - 1 бр. - срочен договор за 11 месеца - средно образование;
За длъжностите социален работник, трудотерапевт и музикален терапевт могат да кандидатстват и кандидати със средно специално образование, като при определяне на класирането с приоритет ще бъдат кандидатите с висше образование.

1. Необходими документи за кандидатстване:
 • Заявление до Кмета на общината
 • Документ за самоличност /копие/
 • Професионална автобиография
 • Документ за завършено образование и придобита специалност
 • Копие от документи удостоверяващи продължителността на професионалния опит- трудова книжка или осигурителна книжка или друг документ, удостоверяващ трудов и осигурителен стаж
 • Документ за компютърна грамотност /копие/
 • Свидетелство за съдимост
 • Мотивационно писмо
Допълнителни изисквания:
 • Компютърна грамотност
 • Умения за работа в екип
 • Комуникативност
 • Аналитични умения
 • Познаване на нормативната уредба - отлични познания на нормативната уредба, като: Закон за социалното подпомагане и Правилника за неговото приложение, Закон за хората с увреждания и Наредба № 4 от 1 юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда на населението, включително на хората с увреждания.
Копията на представените документи следва да са ясни и четливи и заверени с подписа на кандидата и текст „Вярно с оригинала”

2. Срок за подаване на документите – от 02.02.2010 до 11.02.2011 година -17.00 часа.

3. Изборът ще се проведе чрез събеседване с кандидатите за длъжностите: социален работник, психолог, трудотерапевти и музикален терапевт - от комисия, назначена със заповед на Кмета на Община Брацигово на 15.02.2011 г. от 10.00 ч. по реда на постъпване на заявленията. Кандидатите за длъжностите: медицинска сестра, рехабилитатор, работник кухня и санитар - чрез побор по документи.

4. Класирането на кандидатите ще бъде публикувано на интернет страницата на Община Брацигово и оповестено на Информационното табло във входа на Общината на 16.02.2011 г. в 10.00 ч.

5. Място на подаване на документите: Документите за кандидатстване се подават в административния офис на екипа на проекта - град Брацигово, Младежки дом, ул. „Христо Смирненски” №1, всеки работен ден от 8.00. до 17.00 ч.

разделител

Встъпителна конференция по проекта На 28.01.2011 г. от 15.00 часа в хотел „Стромон" гр. Брацигово се проведе встъпителна конференция по проект „ Дневен център за възрастни хора с увреждания – Брацигово„ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, която беше открита от кмета на общината г-н Васил Гюлеметов.
Официални гости на събитието бяха г-жа Ваня Минкова – Заместник областен управител на Област Пазарджик, г-жа Димитрия Гърдева – Директор на Регионална дирекция“Социално подпомагане”–гр.Пазарджик, г-жа Марина Гемджиян – Директор Дирекция „Социално подпомагане” гр. Пещера.
Приветствие към участниците поднесоха Заместник областния управител, Директорът на Регионална Дирекция „Социално подпомагане” Пазарджик и Председателят на общински съвет Брацигово.
За участие в конференцията бяха поканени представители на институции, неправителствени организации и медии имащи отношение към ползването и предоставянето на социални услуги за възрастни хора с увреждания, както и представители на законодателната и изпълнителна власт на Община Брацигово.
Ръководителят на проекта-г-жа Мария Мадарова представи презентация на общите и специфични цели на проекта, обхвата на целевата група и изпълнението на проектните дейности, след което конференцията продължи с отговор на поставяни въпроси и свободно събеседване.

разделител

Окончателен резултат от конкурс за Директор на „Дневен център за възрастни хора с увреждания град Брацигово”
Кандидат
Окончателна оценка
1.
Мирослава Йорданова Дойчинова
4.27
2.
Йорданка Атанасова Кабова
3.50

разделител

Община Брацигово обявява свободно работно место за длъжността: Директор на „Дневен център за възрастни хора с увреждания град Брацигово.

І. Минимални изисквания за заемане на длъжност:
1. Образование: За длъжността - Директор на „Дневен център за възрастни хора с увреждания град Брацигово – образование висше, степен магистър или бакалавър , професионално направление – социални дейности или икономика
2. Познаване на нормативната уредба: За длъжността „Директор на дневен център за възрастни хора с увреждания гр.Брацигово”- отлични познания на нормативната уредба, като: Закон за социалното подпомагане и Правилника за неговото приложение, Закон за хората с увреждания и Наредба № 4 от 1 юли 2009 г. за проектиране,изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда на населението,включително на хората с увреждания.
3. Професионален опит – за заемане на длъжностите се изисква минимум 3 години трудов стаж по съответната специалност. Предишен опит в областта ще се счита за предимство.
4. Характер на работата: Ръководи „ Дневния център за възрастни хора с увреждания”- утвърждава Правилника за вътрешен ред,извършва ежедневен контрол върху всички дейности, осъществявани в Дневния център,както и периодични проверки на документацията, отразяваща работата в Центъра.
За посочената длъжност ще бъде сключен трудов договор по КТ за срок от 13 месеца на 8 часов работен ден.
6. Необходими документи за кандидатстване:
 • Заявление до Кмета на общината
 • Документ за самоличност /копие/
 • Професионална автобиография
 • Документ за завършено висше образование и придобита специалност
 • Копие от документи удостоверяващи продължителността на професионалния опит- трудова книжка или осигурителна книжка или друг документ, удостоверяващ трудов и осигурителен стаж
 • Документ за компютърна грамотност /копие/
 • Свидетелство за съдимост
 • Мотивационно писмо
 • Копията на представените документи следва да са ясни и четливи и заверени с подписа на кандидата и текст „Вярно с оригинала”.
7. Срок за подаване на документите – от 17.01 до 25.01.2011година -17.00 часа.
8. Избора ще се проведе чрез събеседване с кандидатите от комисия,назначена със заповед на Кмета на община Брацигово на 26.01.2011 г. от 10.00 ч. по реда на постъпване на заявленията.
9. Класирането на кандидатите ще бъде публикуван на интернет страницата на община Брацигово и оповестен на Информационното табло във входа на общината на 28.01.2011 г. в 10.00 ч.
10. Място на подаване на документите: Документите за кандидатстване се подават на фронт-офиса на община Брацигово -ул. „Атанас Кабов” 6 а, всеки работен ден от 8.00. до 17.00 часа.

разделител

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ” 2007-2013 - ЕВРОПЕЙСКИ СОЦИАЛЕН ФОНД

От 01.01.2011 г. в община Брацигово стартира проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 - 2013, съфинансиран от Европейския социален фонд – „ Дневен център за възрастни хора с увреждания – Брацигово. Реализирането на проекта ще допринесе постигане на третата специфична цел на ОП „Развитие на човешките ресурси”, а именно: повече социален капитал, партньорство и мрежи и развитие на социалната икономика. С реализацията на проекта ще се увеличи социалният капитал, чрез нарастване броя на лицата, заети в социалната икономика. Дейностите по проекта ще доведат включване на нова организация в процеса на предоставяне на социални услуги и утвърждаване на партньорките отношения и създаването на мрежи в социалната икономика.

Създаването и развитието на “Дневен център за възрастни хора с увреждания в град Брацигово” ще доведе до преодоляване на социалната изолираност на възрастни хора с увреждания като създаде условия за интегрирането им в обществото и даде възможност за активното им участие.

Реализирането на дейностите по проекта ще гарантира равноправното положение на възрастните хора с увреждания и ще създаде възможност за разгръщане на инициативността им за подобряване качеството на живот. Социалните услуги, предоставяни от Дневния център ще дадат възможност на възрастните хора с увреждания да придобият нови знания, умения и навици за по-добро справяне с нуждите на ежедневието и за укрепване на психическото им равновесие. Създаването и развитието на Дневния център за възрастни хора с увреждания в Брацигово е подходяща форма за социално включване чрез активното им участие. Той е комплекс от социални услуги, които създават условия за цялостното им обслужване през деня, за задоволяване на всекидневните им здравни, образователни и рехабилитационни потребности, организация на свободното им време и осъществяване на лични контакти.

Проектът ще се реализира в поликлиниката в Брацигово, на втория етаж. Тридесет души ще могат да се възползват от предоставените услуги. Чрез проекта ще осигурим трудова заетост в Общината - ще бъдат назначени 10 работни места – директор на центъра, медицинска сестра, психолог, социален работник, рехабилитатор, трудотерапевти /двама/, музикален терапевт, работник в кухня и санитар. Срокът за реализация на проекта е 14 месеца, като първите три са за ремонт и подготовка на помещенията, както и за определяне потребителите на услугите по определени от Агенцията за социално подпомагане критерии, а така също и за подбор на специализираните кадри и тяхното първоначално обучение.


    І. Екип за организация и управление на проекта

Име
Длъжност
Функционални отговорности и характеристики
1
Мария Мадарова
Ръководител проект
Координира и организира изпълнението на задачите, контролира качеството на изпълнение на дейностите, резултатите, сроковете, изразходването на средствата. Отговаря за общото управление на проекта и на бюджета, за спазването на правилата и процедурите на Оперативната програма. Подготвя и подава междинните и заключителните отчети пред Договарящия орган, утвърждава административните доклади, контролира качеството на предоставяните услуги.
2
Анастасия Клянчева
Координатор
Подпомага Ръководителя при организацията на задачите за изпълнението на всяка дейност. Осигурява техническото обезпечаване на проекта. Води входяща и изходяща кореспонденция. Подготвя административните доклади за вътрешен контрол. Изготвя плана за работа на екипа и програмите за реализация на дейностите.
3
Антонио Колев
Координатор - инвеститорски контрол
Подпомага Ръководителя на проекта при организацията и изпълнението на дейностите по него – текущ ремонт, поддръжка на помещенията за предоставяне на социалните услуги, изготвя план за работа и работни програми за реализиране на ремонтните дейности, предвидени за изпълнение по проекта.
4
Анна Дамянова
Експерт "Мониторинг"
Провежда вътрешен мониторинг и контрол върху качеството на изпълнението по време на проекта. Участва в определянето на междинните резултати, идентифицирането на потенциални въпроси, които могат да възникнат при осъществяванетона проекта, набелязването на евентуални коригиращи и/или превантивни мерки.
5
Димитрина Чомпалова
Счетоводител
Организира финансово-счетоводната дейност при реализиране на проекта съобразно предвидения бюджет и план-графика на дейностите при спазване на всички нормативни изисквания. Подготвя финансови отчети. Съставя приходно-разходни документи, платежни нареждания и искания, осчетоводява приходи и разходи, свързани с дейността, изготвя отчети, оборотни ведомости и баланс. Отговаря за архивиране и поддържане на финансово-счетоводната документация на проекта.

   ІІ. Персонал нает по проекта

Име
Длъжност
Функционални отговорности и характеристики
1
Мирослава Дойчинова
Директор
Ръководи Дневния център. Извършва ежедневен контрол върху всички дейности, осъществявани в Дневния център, както и периодични проверки на документацията, отразяваща работата в Центъра.
2
Петя Кацарова
Социален работник
Участват в ежедневните дейности на Дневния център. Участва в разработването на индивидуалните оценки и индивидуалните планове за работа с целевата група, участва в разработването на груповите планове за работа, тяхната реализация и актуализация и в индивидуалните и групови консултации.
3
Павлина Белоконска
Психолог
4
Екатерина Донева
Медицинска сестра
Извършва манипулации, лечебни процедури и организира диагностични изследвания, назначени от лекар. Своевременно и пълно попълва медицинската документация;
Осъществява текущ контрол за спазване на хигиенните изисквания.
Поддържа връзка с личните лекари на потребителите на услугата.
5
Денка Янева
Трудотерапевт
Участват активно в изготвяне на рехабилитационните програми на посетителите на дневния център и тяхното реализиране. Действията им са насочени към изграждане на изгубените социални умения и навици, придобиване на трудови и битови умения чрез ангажиране активността на потребителите в социално-позитивни дейности.
6
Надежда Христоскова
Трудотерапевт
7
Йорданка Попова
Музикален терапевт
Участва в ежедневните дейности на певческата група за автентични фолклорни и стари градски песни.
8
Дафинка Георгиева
Работник кухня
Приема и съхранява получената храна. Спазва санитарно-хигиенните изисквания към технологията на предлагане на храната. Почиства съдовете и местата за хранене.
9
Елена Дамянова
Санитар
Извършва почистване на определените помещения и общите части. Периодически зарежда с необходимите санитарно-хигиенни материали сервизните помещения. Транспортира събраните отпадъци по определените за събиране места. Проверява състоянието на работните помещения след приключване на работа за забравени включени нагревателни електроуреди или кранове на вода, които са в състояние да причинят пожари и наводнения.

разделител
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Опелативна програма 
	Развите на човешките ресурси, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд
 
 
Община Брацигово © '2011 Всички права запазени!
 
.:Дневен център за вързрастни хора с увреждания гр. Брацигово:.
Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово
разделител разделител Потребители
разделител

Списък на одобрените бенефициенти на Дневен център за възрастни хора с увреждания - гр. Брацигово към м. юли 2011 г.

1. Желязко Иванов Генчев
2. Златка Ангелова Крушарова
3. Димитрина Александрова Рашайкова
4. Георги Александров Арнаудов - прекратен договор на 04.07.2011г.
5. Васил Желязков Манчев
6.Иванка Атанасова Панайотова
7.Петър Борисов Карналов
8.Стоянка Ангелова Христоскова
9.Дора Йорданова Кънева
10.Анка Пеева Стефанова
11.Мария Николова Донова
12.Мария Атанасова Бубарова
13.Методи Костадинов Христосков
14.Иванка Костадинова Дишлянова
15.Никола Пеев Делипавлов
16.Славка Славова Аджеларова
17. София Александрова Аджеларова
18.Дамян Николов Тошков
19.Величка Димитрова Попова
20.Младенка Николова Тилева
21.Живка Костадинова Тодориева
22.Руси Манолов Попов
23.Васил Ангелов Тосев
24.Георги Борисов Батаклиев
25.Надежда Александрова Рангелова
26.Николинка Костадинова Делипавлова
27.Михаил Йорданов Янев
28.Лиляна Георгиева Маринова
29.Руска Иванова Хаджиева
30.Иван Борисов Батаклиев
31.Иванка Ангелова Кукошинкова

Предвидени дейности по проекта: Пореден номер и наименование на дейността:

1. Управление на проекта

Цел на дейността:
Подготовка, управление и изпълнение на проекта в съответствие с проектната документация и с изискванията на ДО.

Пореден номер и наименование на дейността:

2 . Информационна кампания и осигуряване на публичност

Цел на дейността:

С тази дейност се цели популяризиране на проекта сред местната общност, запознаване на потенциалните потребители с предлаганата в проекта социална услуга, информиране за постигнати резултати и напредъка по проекта, съгласно изискванията на ЕС

Пореден номер и наименование на дейността:

3. Текущ ремонт и оборудване на помещенията на Дневен център за възрастни хора с увреждания гр. Брацигово

Цел на дейността:

Създаване на благоприятна и комфортна среда, достъпна и съобразена с грижа за здравето, където хората с увреждания да общуват помежду си, да осмислят свободното си време и да участват активно в обществения и културен живот на общината.

Пореден номер и наименование на дейността:

4. Дейности, свързани с предоставяне на социалната услуга

Цел на дейността:

Преодоляване на социалната изолираност, гарантиране на равноправното положение, създаване на възможност за инициативност, придобиване на нови знания, умения и навици за по-добро справяне с нуждите на ежедневието и укрепване на психическото равновесие, осигуряване на постоянна и качествена грижа за възрастните хора с увреждания на територията на гр. Брацигово;

Описание и обосновка на дейността:

4.1. Подбор на потребители на услугата

След популяризиране на проекта сред местната общност, в определен срок, кандидатите за потребители подават заявление за ползване на услугата и приложени документи.

Социален работник извършва оценка на потребностите от социални услуги въз основа на подаденото заявление, приложените документи и по методика, разработена за целите на проекта. Оценката на потребностите от социални услуги включва кратка история на лицето и описание на: общото физическо и психическо състояние на лицето, образователно ниво/степен, способност за справяне с ежедневни дейности и домашни задачи, социална активност и интереси, взаимоотношения със семейството, други социални контакти, битови условия на живот, изисквания за медикаментозно лечение и диети, други потребности свъзани със специфични състояния, безопасност и рискове. Резултатите от оценката се отразяват в доклад-предложение за подходящите социални услуги.

На основание изготвена процедура за класиране на кандидат - потребителите, оценката на потребностите и приложени документи, назначена комисия извършва подбор и класиране на потребителите. Изготвя се списък на преките бенефициенти от 30 човека и резервен такъв от 10 потребители.

С преките потребители на услугата се сключва договор.

4.2. Обучение на персонала в Дневния център

Обучението ще се проведе от специализирана организация чрез сключване на договор по разпоредбите на НВМОП. Обучението е в рамките на 80 уч.ч за придобиване на базисни и специфични знания и умения, за изпълнение на професионални отговорности за работа с уязвими групи.

4.3. Изготвяне на индивидуални и групови планове за работа с потребителите на услугата

Индивидуалният план за работа се изготвя от екип (психолог и консултант медико-социални проблеми) след предварително обсъждане и след дискусия с лицето, за което се съставя. Индивидуалният план е адаптиран за всеки потребител и осъществяването му изисква съобразяване с личните нужди на възрастния човек с увреждане, неговия личен ритъм и възможности. Индивидуалният план се вписва в общия план на групата.

Изпълнението на индивидуалния план се оценява от работния екип на всеки 6 месеца и при необходимост се актуализира.

4.4. Рехабилитационни дейности

Рехабилитацията се осъществява се от интердисциплинарен екип и включва: възстановяване или подобряване на засегнатите двигателни и др. функции; говорна и зрителна терапия за възстановяване или подобряване на засегнатите функции; подобряване и стабилизиране на двигателния апарат и за по-висока степен на самообслужване; развиване и подобряване на фината моторика; трениране на загубените или увредените физически, психически и когнитивни функции и др.

Част от рехабилитационните дейности ще се извършват в залата за фитнес в Младежкия дом Брацигово под ръководството на рехабилитатор.

Рехабилитационните дейности ще се провеждат от ІV до ХІV месец на проекта.

4.5. Организиране на занимания по интереси

Заниманията по интереси са част от т.нар. трудотерапия, която е насочена към изграждане на умения за преодоляване на трудности от ежедневието, като се използват максимално наличните възможности с акцент върху социалното възстановяване. Заниманията ще се провеждат през целия период на предоставяне на услугата – 11 месеца от ІV до ХІV месец на проекта.

В рамките на проекта се предвижда създаване на няколко групи по интереси:

Плетиво и бродерия – плетене на зимни шалове, терлици, шушони, покривки на една кука за кръгла маса, покривки за нощни шкафчета, памучни килими от изрезки. Продуктите ще бъдат реализирани на празниците на града и на две специално организирани изложби-базар, като приходите от продажбите ще бъдат използвани за дейностите в Дневния център. В тази група ще се изработват и мартеници.

Дърворезба - тя е част от т.нар. занимателна трудотерапия - общуване чрез изкуство или хоби. Чрез използване на различни дейности от приложно-художествен характер – моделиране, бродерия и други, се стимулира нервно-психичния тонус, да се създадат приятни емоции, да се отвлече вниманието на лицето от болестните усещания и размисли, да се запълни смислено свободното му време.

В тази група ще се изработват дребни предмети и пластики за декорация и за използване в бита.

Певческа група за автентични фолклорни и стари градски песни (10 жени и 5 мъже). Тя ще вземе участие, както в празниците на града, така и във фестивали на художествената самодейност – гр. Пазарджик (фестивал на художествената самодейност на хората с увреждания), гр. Пловдив (Фестивал „Нежни чувства”), гр. Копривщица (Фестивал за стара градска песен) и на Рожен (фолклорен фестивал).

За групата по шах и табла ще бъдат организирани 3 турнира с награден фонд от приходите от продажбите на продукцията на другите групи по интереси.

Заниманията на певческата група и на групата по шах и табла са част от занимателната трудотерапия.

4.6. Обучение в начална компютърна грамотност на 30 представители на целевата група

В съвременния свят социалните контакти и общуването е немислимо без използването на компютър и Интернет. По обясними причини възрастните хора с увреждания срещат големи затруднения при използването им. Обучението ще се провежда в компютърната зала на Младежкия дом три пъти седмично по 3 уч.ч на групи от 10 човека през VІ и VІІ месец от проекта. Програмата е съобразена с особеностите и възможностите на обучаваните и включва придобиване на елементарни умения за работа с текстови програми и ползване на интернет.

4.7. Организиране на еднодневни екскурзии до други населени места и исторически забележителности, посещения на театрални постановки, организиране на мероприятия за социални контакти

Един от проблемите на възрастните хора и особено на хората с увреждания е трудното придвижване и финансовите ограничения за посещения на изложби, театри и други културни събития. В рамките на проекта се предвижда организирането на 5 еднодневни екскурзии с автобус и екскурзовод до Панагюрище, Асеновград и Бачковски манастир и Банско. Предвидени са и 6 посещения на театрални постановки в гр. Пазарджик и 4 – в гр. Пловдив.

Ще се организира празнуване на рождени и именни дни, традиционни и християнски празници .

4.8. Провеждане на семинари по актуални проблеми, организиране на индивидуални и групови консултации със специалисти по медико-социални проблеми, консултации и подпомагане на извършването на административни услуги

Предвижда се провеждането на ежемесечни семинари (11) по актуални проблеми и индивидуални и групови консултации по медико-социални проблеми.

Ежеседмично консултант по административни и социални услуги ще посещава Дневния център за оказване на помощ и консултации за членовете на клубовете.

Наименование на дейността:

5. Провеждане на Кръгла маса „Общински структури за социална работа. Мениджмънт на социалната работа в общински структури»

Цел на дейността:

Обмяна на опит между общински структури за социална работа, популяризиране на социалните предприятия като подходяща форма за социално включване

Наименование на дейността:

6. Mониторинг и вътрешен контрол върху изпълнението на проекта; обратна връзка с преките потребители.

Цел на дейността:

Целта на мониторинга е определянето на междинните резултати, идентифицирането на потенциални въпроси, които могат да възникнат при осъществяването на проекта, набелязване на евентуални коригиращи и/или превантивни мерки.

Обратната връзка с преките потребители цели измерване на удовлетвореността им от предоставянето на социалната услуга Дневен център.разделител
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Опелативна програма 
	Развите на човешките ресурси, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд
 
 
Община Брацигово © '2011 Всички права запазени!