Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

Всяка година на 2 юни отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев

 

02-06-2021

„...Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небе, звяр и природа

и певци песни за него пеят..."

 

И вой на сирени... три минутен пронизителен писък на стон по изгубени човешки животи все в името на Родината България...

 

Всяка година на 2 юни отдаваме почит на големия поет-революционер Христо Ботев и другите герои, дали живота си за свободата на България.

На 27 години Ботев пише във в. "Знаме", 13 юли 1875 г. "Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея сичко може да прави."  Дали с неговата чувствителност не е предчувствал, че в името на тази свобода ще загине след по-малко от година - на 2 юни 1876 г. във Врачанския Балкан.

Но с отдадеността си на България, едва ли е подозирал, че денят на неговата героична и трагична гибел ще продължи през столетията, за да стане Денят, в който почитаме героите си, отдали живота си на Отечеството.

Ботев остава завинаги символ на невероятен революционен дух, дори до безразсъдство, съчетано с невероятен поетически и журналистически талант.

Ботевото "...Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..." през времето увековечи хилядите знайни и незнайни силни духом, жертвали себе си за бъдещето на България, за да ни има нас днес...

Поклон!

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик