Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

22 СЕПТЕМВРИ – ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

 

21-09-2021

Уважаеми госпожи и господа,

Националният празник на страната ни е 3 март, Освобождението на България. Това е нашият най-голям държавен празник. Има обаче основание да смятаме, че за тази титла може да претендира още един голям български празник - Денят на Независимостта на България, обявена на 22 септември 1908 година.

Това е дата, когато в лицето на неблагоприятна международна обстановка и могъщ враг, българският народ предприема съдбоносна стъпка и е готов на всяка цена да защити избора си.

Княжество България в началото на 20 век е все още васална на Османската империя държава. Накратко казано, това означава, че България не е имала право на собствена външна политика и е плащала данък на империята. След Съединението от 1885 и победата от последвалата го Сръбско-българска война, България се развива добре икономически, развива войската си и благополучието на народа. И все пак Княжеството е  далеч от постигането на националния идеал - обединение на всички български земи под едно знаме и обявяване на Независимостта на България.

Тогавашният княз Фердинанд бил достатъчно противоречива и енергична фигура, освен всички останало, бил изключително амбициозен. Може да се смята, че тази негова черта е част от механизъма, който задвижва Княжеството към съдбовната дата 22 септември 1908 година. Княз Фердинанд, с прочутия си Манифест към българския народ, обявява Независимостта на България на 22 септември 1908 година в църквата „Св. 40 мъченици" в старата столица на България - Велико Търново. Градът е избран неслучайно. В Манифеста се набляга на някогашното българско величие и слава и как България отново ще влезе в европейското семейство на независими народи и отново ще бъде негов равноправен член, със собствена воля и правото да кове съдбата си.

На практика това означавало, че княз Фердинанд приема титлата цар, а българската държава получава ранга на царство, напълно независимо и със собствена външна и вътрешна политика.

След цели пет века върховенството на Османската империя над България е премахнато напълно. Независимостта на България е приета по-добре от страна на Великите сили. Това е така, не защото България не е извършила нищо особено или защото всички Велики сили са били във възторг от това, че на Балканите се появява още една независима държава, а напротив. Просто става така, че още на следващия ден, 23 септември, Австро-Унгария анексира османските провинции Босна и Херцеговина и на практика също нарушава условията на Берлинския конгрес. Това означава, че България има „съюзник" или по-скоро неочакван съучастник в Акта на Независимостта и ако Великите сили предприемат действия, то те трябва да бъдат насочени и към Австро-Унгария, не само срещу България.

Никой няма намерение да започва голяма европейски война по това време, затова Независимостта е призната относително бързо. Русия подкрепя новото царство и подписва няколко тристранни договора с България и Османската империя, които опрощават дълга на империята към Русия, останал след Освободителната война, и задължават България да заплати на Русия 82 милиона франка в рамките на 75 години. Това може да се нарече „цената за независимостта" на България.

С Акта на Независимостта, България предприема една от най-важните крачки към националния идеал за пълно обединение на българските земи. Този стремеж ще ескалира в Балканската война, когато Царство България ще достигне своя военен и политически пик, като завладее Одрин, Македония, Беломорска Тракия, Добруджа и като разбие войските на Османската империя почти собственоръчно.

Славата на българското оръжие ще се понесе далеч отвъд границите на царството, та дори отвъд океана, до САЩ, където по вестниците ще пишат за храбростта на българския народ.

Почти както Симеонова България от 10 век и Третата българска държава е имала нужда от признание за статута си, от международно признание, за да може отново да се нарече свободна и независима страна.

Величието на този Акт е в това, че той отново показва храбростта на българския народ дори в неблагоприятна обстановка и в лицето на могъщ враг. Веднага след обявяването на Независимостта България обявява пълна мобилизация. Тя е била готова с кръв и оръжие да защити новия си статут, без да го отстъпи за никакво спокойствие. Народът е бил обединен и е имал ясна цел, която изпълнил с истинска храброст.

 

Честит празник, българи!

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик