Община Брацигово logo
Община Брацигово

 

ДЕН НА СТРОИТЕЛЯ

 

26-10-2021

Великомъченик Димитър Солунски Чудотворец Мироточиви, наричан още Разпуст, се празнува не само от православната църква, но и като Ден на строителя. Този професионален празник с дълбоки исторически корени е възстановен за българските строители с Постановление на Министерския съвет през 1996 година.

Известна истина е, че всяка криза се стоварва най-напред върху строителството, но и замогването на икономиката след криза започва с подем на строителството. Също така е известно, че всички български мъже по рождение разбират от три неща: политика, строителство и футбол.

Това е животът! И отошението към българския майстор е пъстро като самия живот. От Башмайстора до Уста Колю Фичето. От „викам ти майсторе, щото не ти знам името", през благословията „да не ти влиза майстор в къщата", до „те, това е майсторлък - кофраж като мебел, зид - да ти проговори" и „сполай ти, майсторе, жив да си!". За празнично пожелание, макар и на патерици, към всички родни строители избрахме следните делнични думи на майстор Колю Фичето:„Майстори и калфи, оброк сме дали - ханът на хаджи Никола Минчев да завършим за две лета. Теркя му е мъчен, ала трябва да го сторим до уречения ден и за пазарените пари. Инак язък ни за майсторлъка, язък ни за калфалъка."

БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, СТРОИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ!

 

Надежда Казакова

Кмет на община Брацигово

Назад »

    Адрес на Община Брацигово: ПК 4579, гр. Брацигово, ул. "Атанас Кабов" №6а, област Пазарджик